Hyppää sisältöön

Lahden lukiokoulutus ja Gaudia esittäytyvät

Elokuusta 2022 alkaen Lahden kaupungin lukioita on enää kaksi: Lahden lukio Gaudia ja Lahden lyseo.

100-vuotias Lahden lyseo sijaitsee Lahdenkadulla, ja sillä on vahva ja perinteikäs rooli lahtelaisessa ja päijäthämäläisessä koulutuskentässä.

Lahden lukio Gaudia aloittaa toimintansa uudella Paavolan kampuksella elokuussa 2022, kun Kannaksen lukio ja Tiirismaan lukio yhdistyvät uudeksi, Suomen suurimmaksi lukioksi. Gaudian tiloja ovat nykyinen Kannaksen lukion rakennus, entisen muotoiluinsitituutin uudistetut rakennukset sekä suuri liikuntahalli. Opiskelijoita Gaudiassa tulee olemaan noin 1350.

Gaudia ja Lyseo toteuttavat Lahden lukiokoulutusta rinnan ja yhdessä. Keskeiset käytänteet, säännöt ja resurssit ovat samat. Myös opintotarjottimet ovat lukiolaisten käytettävissä yli lukiorajojen.

Lähden Lahden lukioon -esittelymateriaali 2022

Mikä Gaudiassa on erityistä?

Gaudia tulee olemaan toinen lukio Suomessa, jolla on sekä kuvataiteen että musiikin valtakunnallinen erityistehtävä. Taidenlinjojen kohtaaminen tulee poikimaan paljon taiteidenvälistä yhteistyötä, mikä näkyy ja kuuluu eräänlaisena luovana energiana koko Gaudian arjessa.

Gaudian vahvuuksia ja erityispiirteitä on myös poikkeuksellisen laaja kansainvälisyystoiminta ja -osaaminen (Erasmus+ -akkreditoitu). Sen lisäksi että joka lukuvuosi toteutetaan useita ulkomaille suuntautuvia projekteja, kansainvälisyys on osa Gaudian jokaista päivää.

Gaudian kolmas valtakunnallinen erityistehtävä onkin kansainvälinen International Baccalaureate -opintolinja eli IB. Linjalle hakeutuu joka vuosi opiskelijoita eri maista, joten kulttuurien välisiä kohtaamisia saadakseen gaudialaisen ei tarvitse edes poistua omasta lukiosta. Kansainvälisyys ja englannin kieli näkyvät Gaudian arjessa ja juhlassa jatkuvasti.

Miten Gaudiassa tutustuu toisiin opiskelijoihin?

Gaudian suunnittelutyössä otetaan jatkuvasti huomioon, että jokainen opiskelija haluaa saada kavereita ja että opettajat tuntevat hänet nimeltä.

Siksi opintotarjotin suunnitellaan niin, että Gaudiassa on ikään kuin pieniä lukioita ison lukion sisällä. Kaikki opettajat ja opiskelukaverit eivät vaihdu joka jaksossa, vaan ryhmät opiskelevat erityisesti ensimmäisenä opiskeluvuotena pakollisia opintoja yhdessä ja pitkälti myös samojen opettajien kanssa.

Millaiset tilat uudessa Gaudiassa on?

Gaudia toimii Paavolan kampuksella useassa eri rakennuksessa, jotka sijaitsevat vierekkäin. Gaudian käytössä ovat nykyinen Kannaksen lukion rakennus, entiset muotoiluinstituutin rakennukset ja edellä mainittujen väliin rakennettu uudisrakennus. Lisäksi käytössä on uusi iso liikuntahalli.

Gaudian tilat on rakennettu ja uudistettu niin, että ne ovat nykyaikaisia ja hyödyntävät uusinta tekniikkaa. Useiden erityislinjojen vuoksi Gaudiassa on poikkeuksellisen hyvin varusteltu kuvataidesiipi ArtHouse sekä monipuolista musiikin oppimista palvelevat luokkahuoneet, bändikämpät, äänitysstudiot ja auditoriot. Koska IB-linjalla painottuu kokeellinen työskentely, Gaudiassa on myös hyvin varustellut laboratoriotilat.

Koska hyvä opiskelupäivä sisältää myös hyviä taukoja, Gaudiassa on opiskelijoita varten esimerkiksi kuntosali, kahvila, taukoliikuntavälineitä ja opiskelijakunnan oma olohuone. Gaudia on liikkuva lukio.