Hyppää sisältöön

Lahden lukiokoulutus ja Gaudia esittäytyvät

Lahden lukio Gaudia aloitti toimintansa uudella Paavolan kampuksella elokuussa 2022, kun Kannaksen lukio ja Tiirismaan lukio yhdistyivät uudeksi, Suomen suurimmaksi lukioksi. Gaudian tiloja ovat entisen Kannaksen lukion rakennus, entisen muotoiluinsitituutin uudistetut rakennukset sekä suuri liikuntahalli. Opiskelijoita Gaudiassa tulee olemaan noin 1350.

Lahden kaupungin lukiot Lahden lukio Gaudia ja Lahden Lyseo toteuttavat Lahden lukiokoulutusta rinnan ja yhdessä. Keskeiset käytänteet, säännöt ja resurssit ovat samat. Myös opintotarjottimet ovat lukiolaisten käytettävissä yli lukiorajojen.

Lähden Lahden lukioon -esittelymateriaali 2024

Avoimet ovet

Avoimet ovet tiistaina 23.1.2024 klo 18

Etätilaisuus keskiviikkona 24.1.2024 klo 18

 

Esittelytilaisuudet

Tarjoamme tänä vuonna lukiosta kiinnostuneille 9.luokkalaisille mahdollisuutta tutustua yleislinjan lukio-opintoihin ja Gaudian tiloihin tammikuun Avointen ovien tilaisuuden lisäksi myös neljänä muuna aamupäivänä.

Esittelytilaisuudet:

Ke 18.10. klo 8.30- n.10.30

Ke 15.11. klo 8.30- n.10.30

Pe 15.12. klo 8.30- n.10.30

Pe 16.2. klo 8.30- n.10.30

 

Esittelyiden ohjelma:

08.30 – 9.00 Opot + tutorit: Mitä on hyvä tietää lukio-opinnoista

09.00 – 9.30 Tutorit esittelevät Gaudian tiloja

09.40 – 10.30 Lukion oppitunnin alkuosan seuraaminen halukkaille 2-3 hengen ryhmissä.

 

Ilmoittautuminen 

– Peruskoulun opo ilmoittaa sähköpostilla paivi.palviainen@edu.lahti.fi viimeistään viikkoa ennen esittelypäivää

  • Päivän
  • Oppilasmäärän
  • Oppilaiden nimet ja sähköpostiosoitteet ja osallistuuko oppilas oppitunnin seuraamiseen

– Ilmoittautumisesta saa vahvistuksen, tai viestin, mikäli päivä on jo täynnä.

– Yhteen päivään otetaan max. 60 oppilasta ilmoittautumisjärjestyksessä.

– Yksittäiset oppilaat voivat tulla ilman valvojaa. Jos koulusta ilmoitetaan oppilaita 10 tai enemmän, tulee ryhmälle olla oma valvoja (opettaja/ohjaaja/opo) mukana.

– Oppilaille ja valvojille lähetetään sähköpostiin muistutusviesti ja saapumisohjeet paria päivää ennen esittelyä.

Mikä Gaudiassa on erityistä?

Gaudia on toinen lukio Suomessa, jolla on sekä kuvataiteen että musiikin valtakunnallinen erityistehtävä. Taidenlinjojen kohtaaminen tuo paljon taiteidenvälistä yhteistyötä, mikä näkyy ja kuuluu eräänlaisena luovana energiana koko Gaudian arjessa.

Gaudian vahvuuksia ja erityispiirteitä on myös poikkeuksellisen laaja kansainvälisyystoiminta ja -osaaminen (Erasmus+ -akkreditoitu). Sen lisäksi että joka lukuvuosi toteutetaan useita ulkomaille suuntautuvia projekteja, kansainvälisyys on osa Gaudian jokaista päivää.

Gaudian kolmas valtakunnallinen erityistehtävä onkin kansainvälinen International Baccalaureate -opintolinja eli IB. Linjalle hakeutuu joka vuosi opiskelijoita eri maista, joten kulttuurien välisiä kohtaamisia saadakseen gaudialaisen ei tarvitse edes poistua omasta lukiosta. Kansainvälisyys ja englannin kieli näkyvät Gaudian arjessa ja juhlassa jatkuvasti.

Miten Gaudiassa tutustuu toisiin opiskelijoihin?

Gaudian suunnittelutyössä otetaan jatkuvasti huomioon, että jokainen opiskelija haluaa saada kavereita ja että opettajat tuntevat hänet nimeltä.

Siksi opintotarjotin suunnitellaan niin, että Gaudiassa on ikään kuin pieniä lukioita ison lukion sisällä. Kaikki opettajat ja opiskelukaverit eivät vaihdu joka jaksossa, vaan ryhmät opiskelevat erityisesti ensimmäisenä opiskeluvuotena pakollisia opintoja yhdessä ja pitkälti myös samojen opettajien kanssa.

Millaiset tilat uudessa Gaudiassa on?

Gaudia toimii Paavolan kampuksella useassa eri rakennuksessa, jotka sijaitsevat vierekkäin. Gaudian käytössä ovat entisen Kannaksen lukion rakennus, entiset muotoiluinstituutin rakennukset ja edellä mainittujen väliin rakennettu uudisrakennus. Lisäksi käytössä on uusi iso liikuntahalli.

Gaudian tilat on rakennettu ja uudistettu niin, että ne ovat nykyaikaisia ja hyödyntävät uusinta tekniikkaa. Useiden erityislinjojen vuoksi Gaudiassa on poikkeuksellisen hyvin varusteltu kuvataidesiipi ArtHouse sekä monipuolista musiikin oppimista palvelevat luokkahuoneet, bändikämpät, äänitysstudiot ja auditoriot. Koska IB-linjalla painottuu kokeellinen työskentely, Gaudiassa on myös hyvin varustellut laboratoriotilat.

Koska hyvä opiskelupäivä sisältää myös hyviä taukoja, Gaudiassa on opiskelijoita varten esimerkiksi kuntosali, kahvila, taukoliikuntavälineitä ja opiskelijakunnan oma olohuone. Gaudia on liikkuva lukio.