Hyppää sisältöön

Ennen opintojen aloitusta

Onneksi olkoon uudesta opiskelupaikasta ja lämpimästi tervetuloa opiskelemaan Lahden lukio Gaudiaan!

Saat 13.-14.6.2024 aikana sähköpostiisi rehtoreilta kirjeen, jossa on ohjeita sekä tutoreiden tervehdys. Tärkeintä on täyttää pikaisesti ainevalintakysely sekä saada kesän aikana sinun ja huoltajasi Wilma-tunnukset kuntoon, jotta huoltajasi voi allekirjoittaa uuden tietokoneesi käyttösopimuksen sähköisesti 5.-6. elokuuta.

Myös alla on tietoa keskeisimmistä asioista, joita opintojen alkaessa on hyvä tietää. Syksyllä aktiiviset tutoropiskelijamme, ryhmänohjaajat, opettajat ja muu Gaudian henkilökunta ovat ohjaamassa ja auttamassa sinua. Nähdään 7. elokuuta!

 • Heti tulosten julkistamisen jälkeen (13. – 14.6.2024) valituille lähetetään Opintopolussa ilmoitettuun sähköpostiin rehtorin kirje, jossa on tarkat toimintaohjeet ja kysely lukion ainevalinnoistaTietoja käytetään ohjausryhmien muodostamisessa ja ensimmäisen vuoden työjärjestykset tehdään valmiiksi niiden pohjalta. Paikan vastaanottaneilta pyydetään vastaukset 17.6.2024 klo 8.00 mennessä. Erityisen tärkeätä on ilmoittaa valinnaisten kielien, pitkän/lyhyen matematiikan ja katsomusaineen valinnat, jotta lukujärjestyksiin ja ohjausryhmiin ei tarvitsisi tehdä muutoksia heti opintojen alettua. Lukujärjestykset tarkistetaan lukuvuoden alussa ryhmänohjaajan kanssa ja opinto-ohjauksen tunneilla. Ensimmäisen vuoden opinnot opiskellaan pääasiassa oman ohjausryhmän kanssa, muina vuosina valinnaisuus lisääntyy ja opiskeluryhmissä opiskelijat sekoittuvat.

  Tarvittaessa ainevalintojen ja opiskeluaikataulun muutoksista keskustellaan oman opinto-ohjaajan kanssa.

 • Lahden peruskouluista tulevat käyttävät olemassaolevia Wilma-tunnuksia. Ota salasanasi mukaan lukuvuoden alkaessa (ellet muista sitä ulkoa). Lahden ulkopuolelta tuleville Wilma-tunnukset lähetetään Opintopolussa ilmoitettuun sähköpostiin. Wilma tunnuksen salasanan voi itse muuttaa Wilman asetuksista kohdasta käyttäjätilin asetukset.

  Huoltajat tekevät mahdollisimman pian elokuun alussa Wilma-tunnukset käyttäen suomi.fi -tunnistautumista.

  Visman ohjeet huoltajan tunnusten luontiin: https://help.inschool.fi/HOP/fi/Kayttajaoikeudet-ja-tunnukset/Wilma-tunnukset/Wilma-tunnukset-huoltajan-ohje.htm > Wilma-tunnuksen luonti Suomi.fi-valtuudet-palvelua käyttämällä (ei avainkoodia)

  Connect -sivun osoite Lahden kaupungin osalta on https://lahti.inschool.fi/connect

 • Tietokoneet jaetaan teille ensimmäisenä koulupäivänä eli 7.8. Tietokoneen asianmukainen käyttäminen ja säilyttäminen on sinun ja huoltajasi vastuulla. Siksi tietokoneesta tehdään käyttösopimus, jonka huoltajasi allekirjoittaa sähköisesti. Laitteen käyttösopimus tulee huoltajasi sähköpostiin allekirjoitettavaksi 5.8. iltapäivällä.

  Samalla sähköisellä allekirjoituksella huoltaja vahvistaa, että opiskelijan henkilötiedot Wilmassa ovat oikein. Mikäli henkilö- tai yhteystiedoissa on virheitä, huoltajan on kirjauduttava Wilman Opiskelijailmoitus-lomakkeelle korjaamaan tiedot oikein.

  Tietokoneet voidaan jakaa 7.8. vain niille opiskelijoille, joiden huoltaja on allekirjoittanut käyttösopimuksen. Laitteen saaminen heti ensimmäisenä päivänä on tärkeää, koska heti luodaan käyttäjätunnuksia ja harjoitellaan oppimateriaalilisenssien käyttöönottoa.

   

 • Lukio-opiskelu alkaa keskiviikkona 7.8.2024. Uudet ykköset kokoontuvat klo 8.30 Gaudian pihalla lipputankojen luona, missä ryhmänohjaajat ovat ottamassa vastaan sinua ja ryhmäläisiäsi. Oman ohjausryhmäsi tunnuksen näet Wilmassa juhannukseen mennessä. Ryhmien tunnukset ovat muotoa G24a, G24b, G24c jne. 

  Kahtena ensimmäisenä päivänä tutustutaan ryhmänohjaajan ja tutoreiden johdolla lukion tiloihin, lukio-opiskeluun ja opiskelukavereihin. Uusien ykkösten opiskelupäivien kesto on ke ja to klo 8.30-14. Lukujärjestyksen mukainen opiskelu alkaa pe 9.8. 

 • Lahden lukio Gaudian opiskelijana olet oikeutettu maksuttomaan digitaaliseen Slice-opiskelijakorttiin. Kortti toimii virallisena todistuksena opiskeluistasi Gaudiassa. Opiskelijakortin voit ottaa käyttöön elokuussa lukuvuoden alkamisen jälkeen. 

  Opiskelijakortti oikeuttaa VR:n ja Matkahuollon etuihin sekä tuhansiin muihin Slice-opiskelijaetuihin ympäri Suomen (ks. slicelahti.fi). 

 • Muilta paikkakunnilta tulevat voivat hakea opiskelija-asuntoa Lahden taloilta välittömästi opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.

  Oppivelvollisuuden laajeneminen vaikuttaa koulumatkatukeen ja opintotukeen. Lisätietoja: kela.fi

  Maksuttoman koulutuksen (oppivelvollisuus) aloittava voi saada Kelalta koulumatkatukea, jos matka kotoa oppilaitokseen on vähintään 7 kilometriä yhteen suuntaan. Opiskelija ei maksa matkasta omaa maksuosuutta.

  Koulumatkatukea voi hakea kätevästi verkkohakemuksella OmaKelassa. Jotta opiskelija voi hakea tuen itsenäisesti, hänellä pitää olla käytössään verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. 

  Opiskelija voi välittömästi hakemuksen lähettämisen jälkeen siirtyä ostamaan matkalipun lipunmyyjän verkkokaupasta. Tuen voi jatkossakin hakea myös paperilomakkeella. Silloin opiskelija saa oikeuden lipun ostoon vasta, kun Kela on käsitellyt hakemuksen. Lukiosihteerit antavat jatkossa vain yleisneuvontaa koulumatkatukeen liittyvissä asioissa.

  Omat verkkopankkitunnukset on hankittava riittävän ajoissa omasta pankista tai mobiilivarmenne oman operaattorin kautta, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen lukuvuoden alkua.

  Tarkemmat tiedot koulumatkatuesta ovat Kelan sivuilla.

 • Oppilas-/opiskelijahuollollisen tiedonsiirron tavoitteena on tukea nuoren siirtymistä peruskoulusta lukioon ja edesauttaa opintojen joustavaa aloittamista. Tiedonsiirrolla on tarkoitus tukea opiskelijan onnistumista ja hyvinvointia sekä auttaa lukiossa ennakoimaan tilanteita, joissa opiskelija saattaa olla erityisen tuen tarpeessa. Oppilas-/opiskelijatietojen siirtämisen tulee aina olla luottamuksellista ja opiskelijan edun mukaisesti toteutettua. Tiedonsiirtoon tulee olla huoltajan lupa. Peruskouluista mahdolliset siirtymätiedot lähetetään mieluiten salattuna (turvasähköposti) lukion sähköpostiin gaudia@lahti.fi tai postitse osoitteeseen Lahden lukio Gaudia, Terijoenkatu 7, 15140 Lahti. Tiedot välitetään lukion erityisopettajille, opinto-ohjaajille ja ryhmänohjaajille kesällä.

  Nivelvaiheen tiedonsiirtolomake