Hyppää sisältöön

Yleislinjalla opiskelu

Suunnittele oma yksilöllinen opintopolkusi 

Gaudian yleislinjalla sinulla on poikkeuksellisen monipuoliset mahdollisuudet hankkia osaamista ja yleissivistystä ja saat hyvät valmiudet jatko-opintoihin.  Suuressa lukiossa pääset valitsemaan opintoja Suomen laajimmalta opintotarjottimelta ja suunnittelemaan oman, yksilöllisen opintopolkusi. Toimintaa ja tapahtumia on tarjolla runsaasti. Yleislinjalla voit painottaa opintojasi oman kiinnostuksesi mukaan. Kiinnostaako esimerkiksi tutkiminen, yritysyhteistyö tai varaslähtö korkeakouluopintoihin? Tahdotko olla mukana Liikkuva lukio -toiminnassa, kansainvälisyysprojekteissa tai taideproduktioissa? 

Gaudiassa voit opiskella useita kieliä: englantia, ruotsia, venäjää, saksaa, ranskaa ja espanjaa. Meillä on tarjolla myös suomi toisena kielenä -opintoja. Kansainvälisyystoimintamme on vilkasta, ja voit osallistua opintomatkoille eri puolilla Eurooppaa tai lähteä opiskelijavaihtoon vaikkapa Japaniin. Gaudian kansainvälisyystoiminnalla on arvostettu Erasmus+ -akkreditointi, jonka ansiosta pystymme tarjoamaan kansainvälisyyden kokemuksia hyvin monelle opiskelijalle ja opettajalle erilaisten liikkuvuusmuotojen kautta. Englanninkielinen IB-linjakin tuo Gaudian arkeen kansainvälisyyttä: lukiomme opiskelijat ovat kotoisin ympäri maailmaa. 

Luonnontieteissä on käytössä modernit laboratoriotilat, ja tarjolla onkin runsas valikoima matematiikan, fysiikan, kemian, biologian ja tietotekniikan opintoja. Opiskeluun kuuluvat tärkeinä osina sekä kokeellisuus että tiedon soveltaminen. Lukion omista valinnaisista opintojaksoista löytyy jokaiselle jotakin.  Esimerkiksi reaaliaineissa ja äidinkielessä pääset syventämään osaamistasi luovan kirjoittamisen, antiikin historian, yrittäjyyden ja sosiaalipsykologian opinnoilla.  

Taito- ja taideaineissa valikoima on ainutlaatuinen. Kuvataiteissa on valittavana piirustusta, maalausta ja keramiikkaa, valokuvausta ja elokuvailmaisua. Yleislinjan opiskelijana voit ottaa kuvataide- ja muotoilulinjan opintoja, kun olet valinnut tai suorittanut kolme kuvataiteen opintojaksoa. Musiikissa voit osallistua lukion bändeihin, kuoroihin ja orkesteriin. Teatterin opintoja on tarjolla ilmaisun perusteista ääni- ja valotekniikkaan. Tekstiilikäsitöissä voit tehdä muun muassa oman vanhojentanssi- ja penkkariasun. Uusi ja suuri liikuntahalli, kuntosali ja keskeinen sijainti lähellä kaupungin kattavia urheilualueita mahdollistavat laajan opintotarjonnan myös liikunnassa. Taito- ja taideaineiden huipentumana ovat vuosittain toteutettavat teatteri- ja musikaaliproduktiot, joissa sinun on mahdollista olla mukana näyttelemässä, lavastamassa, musisoimassa tai vaikkapa tanssimassa. 

Voit sisällyttää lukio-opintoihisi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kursseja ja saat jo lukion aikana kokemuksia korkeakouluopinnoista. Gaudia tekee  korkeakoulujen ja työelämän kanssa monipuolista yhteistyötä, joka tukee omien jatko-opinto- ja urapolkujen alkujen löytämisessä. 

Lukiolla on nykyaikaiset ja uusinta tekniikkaa hyödyntävät tilat: taidesiipi ArtHouse, äänitysstudio, bändikämppiä, kahvila, ryhmätyötiloja, opiskelijoiden olohuoneita ja taukoliikuntavälineitä. Gaudiassa pääset luomaan uusia perinteitä, ideoimaan teemapäiviä sekä rakentamaan modernia ja aidosti opiskelijoiden näköistä toimintakulttuuria. 

 

Hyvä tietää

Lukion oppimäärä suoritetaan 2-4 vuodessa. Suositeltava suoritusaika on kolme vuotta.  Opiskeluajan pidentämisen suunnitelma 3,5 tai neljään vuoteen tehdään yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.  

Syksyllä 2021 ja sen jälkeen aloittaneiden opinnot lasketaan opintopisteissä, ja opinnot järjestetään opintojaksoina. Nuorille tarkoitettu koko lukion oppimäärän laajuus on vähintään 150 opintopistettä (op). Lukiossa suoritat pakollisia ja valtakunnallisia valinnaisia opintoja.  Lisäksi voit valita Lahden lukio Gaudian ja myös Lahden lyseon valinnaisia opintoja kiinnostuksesi mukaan. Gaudiassa voit tehdä kuvataiteen, musiikin, käsityön ja teatterin lukiodiplomin. Liikunnan lukiodiplomikurssin voit valita Lahden lyseosta. Myös koulun ulkopuolella hankittua osaamista voidaan hyväksyä osaksi lukiotutkintoa. 

Lukion suorittamisen jälkeen saat lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen. Ylioppilastutkinto antaa yleisen korkeakoulukelpoisuuden suomalaisiin korkeakouluihin ja sitä käytetään osana korkeakoulujen opiskelijavalintaa. Suomalainen ylioppilastutkinto antaa myös hyvät mahdollisuudet hakeutua ulkomaisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin.