Hyppää sisältöön

Musiikkilinjan hakuohjeet

Musiikkilinjan valintaperusteet

 • Musiikkilinjalle valitaan vuosittain 35 opiskelijaa.
 • Valintaperusteet:
  • Peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo (0-10 pistettä). Lahden kaupungin lukioissa alin hyväksyttävä keskiarvo on 7,0.
  • Valintakoe (0-10 pistettä). Alin hyväksyttävä pistemäärä on 4 pistettä.

Hae yhteishaussa 21.2. – 21.3.2023

 • Musiikkilinjalle haetaan yhteishaussa 21.2.–21.3.2023 klo 15.00 mennessä täyttämällä yhteishakulomake Opintopolussa.  
 • Lisäksi tulee täyttää Lahden kaupungin lukioiden sähköinen ainevalintakortti. 
 • Yhteishaussa voit hakea seitsemään opiskelupaikkaan. Hakujärjestys on sitova, joten mieti järjestys tarkkaan. Hakija valitaan ylimpään hakutoiveeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää.
  • Valintakoe suoritetaan hakuvideolla tai vaihtoehtoisesti valintakokeessa lukiolla.
  • Hakuvideo tai tieto siitä, että haluaa tulla lukiolle valintakokeeseen palautetaan sähköisellä lomakkeella. Linkki lomakkeeseen toimitetaan sähköpostilla niille, jotka ovat laittaneet Opintopolussa hakutoiveeksi mille tahansa sijalle Gaudian musiikkilinjan.

   

 • Valintakoe koostuu opiskelijan valmistamista musiikkinäytteistä ja haastattelusta ja se on mahdollista tehdä joko etukäteen lähetetyllä hakuvideolla ja videohaastattelulla tai tulemalla lukiolle valintakokeeseen ja haastatteluun.

  MUSIIKKINÄYTTEET:

  Näyte 1. Laula jokin seuraavista lauluista ilman säestystä: Maamme, Suvivirsi, Lautturi (PMMP), Yesterday (Beatles), Somewhere over the Rainbow (Ihmemaa Oz). Yksi säkeistö riittää.

  Näyte 2. Esitä vapaavalintainen laulu, jossa äänesi pääsee oikeuksiinsa. Voit käyttää säestäjää, taustanauhaa tai säestää itse.

  Näyte 3. Jos soitat jotakin soitinta, esitä soittonäyte.

  HAASTATTELU:

  Valmistaudu kertomaan lyhyesti omin sanoin omasta musiikkitaustastasi. Kerro esim.

  – Missä ja kuinka pitkään olet harrastanut musiikkia (tai tanssia, teatteria), kenen opettamana?

  – Onko sinulla muita taitoja, joita voisit musiikkilinjalla harjoittaa: äänittäminen, miksaus, valotekniikka tms.?

  – Oletko suorittanut tutkintoja soitossa, musiikin teoriassa ja/tai säveltapailussa? Jos olet, kerro mitä, missä ja milloin.

  – Mitä muuta haluat kertoa?

  Huom! Tämän osion voit laatia myös vapaamuotoisena kirjoitelmana joka liitetään sähköiseen lomakkeeseen.

   

  TARKEMPIA OHJEITA HAKUVIDEOON JA VIDEOHAASTATTELUUN (opettajat soittavat sinulle videopuhelun ennalta ilmoittamanaan ajankohtana)

  • Valmista valintakokeeseen alla olevat tehtävät ja videoi tehtävät yhtenä tai useampana tiedostona. Videoiden kokonaiskesto tulisi olla enintään n. 20 minuuttia, joten ota tämä huomioon kappalevalinnoissasi.
  • Editoi videot yhtenäiseksi tallenteeksi, jos mahdollista.
  • VIDEOITAVISSA TEHTÄVISSÄ 1-3 ÄÄNEN TULEE OLLA MUOKKAAMATONTA LIVE-LAATUA, AUTOTUNEA TAI EFEKTEJÄ EI PIDÄ KÄYTTÄÄ. KUNKIN NÄYTTEEN TULEE OLLA YHTENÄ OTTONA TALTIOITU, EI KATKELMISTA KOOTTU.

   

  Näyte 1. Laula jokin seuraavista lauluista ilman säestystä: Maamme, Suvivirsi, Lautturi (PMMP), Yesterday (Beatles), Somewhere over the Rainbow (Ihmemaa Oz). Toivomuksemme on, että näkyisit videolla kokonaan, mutta jos se on vaikea toteuttaa, niin kasvot riittävät. Yksi säkeistö riittää.

  Näyte 2. Esitä vapaavalintainen laulu, jossa äänesi pääsee oikeuksiinsa. Voit käyttää säestäjää, taustanauhaa tai säestää itse, mutta on tärkeää, että laulu kuuluu hyvin, ja esitys on editoimaton live-esitys. Muista mainita laulun nimi ja kenen se on. Toivomuksemme on, että näkyisit videolla kokonaan, mutta jos se on vaikea toteuttaa, niin kasvot riittävät.

  Näyte 3. Jos soitat jotakin soitinta, esitä soittonäyte. Huolehdi että itse näyt kuvassa kokonaan ja soittosi kuuluu hyvin. Jos haluat antaa näytteen useammasta soittimesta, tee jokaisesta oma video. Voit käyttää säestäjää tai taustanauhaa, mutta huolehdi että itse näyt kuvassa kokonaan ja soittosi kuuluu hyvin.

   

  4. Kerro videolla lyhyesti omin sanoin omasta musiikkitaustastasi. Kerro esim.

  – Missä ja kuinka pitkään olet harrastanut musiikkia (tai tanssia, teatteria), kenen opettamana?

  – Onko sinulla muita taitoja, joita voisit musiikkilinjalla harjoittaa: äänittäminen, miksaus, valotekniikka tms.?

  – Oletko suorittanut tutkintoja soitossa, musiikin teoriassa ja/tai säveltapailussa? Jos olet, kerro mitä, missä ja milloin.

  – Mitä muuta haluat kertoa?

  Huom! Tämän osion voit laatia myös vapaamuotoisena kirjoitelmana joka liitetään sähköiseen lomakkeeseen

   

  5. Jos haluat, voit liittää mukaan myös mahdollisia taltiointeja esityksestäsi (ei kahta vuotta vanhempia)

   

  6. Jos teet omaa musiikkia ja osaat esim. äänittää ja editoida musiikkia, lähetä meille edustava näyte siitäkin esim. mp3 tai wav -tiedostona.

   

  Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia, ota rohkeasti yhteyttä musiikinopettajaan

  anna-elina.tikkanen@edu.lahti.fi.

   

  • Tieto yhteishaun tuloksista julkaistaan Opintopolussa ja lukion nettisivuilla aikaisintaan 15.6.2023.
  • Hyväksytty opiskelija saa 15. – 16.6. sähköpostiinsa rehtorilta kirjeen, jossa on tarkat toimintaohjeet ja ainevalintakysely.
  • Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 29.6.2023. Jos et aio ottaa opiskelupaikkaa vastaan, pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan siitä rehtorille jyrki.rosti@lahti.fi

Musiikkilinjan opettajien yhteystiedot